Inledning om min egen utmattning

Träden skymmer utsikten. De får symbolisera min energibrist som förhindrar mig att ta in och uppleva det jag vill i livet, just nu.

Nu när jag börjar blogga, har jag varit sjukskriven för utmattningssyndrom i ett år. Mina symtom, som jag för övrigt var ganska blind för, började långt tidigare. Närmast inpå det stora braket var min enorma trötthet, energilöshet. Nästan varje dag efter jobbet låg jag nerbäddad och orkade knappt prata med min familj, kanske successivt mer och mer under åtta månader. Sedan blev det bara värre.

Det är så mycket som jag inte förstår om min utmattning och mig själv. Jag är bättre nu, än i början men sämre än jag var i mitten av denna period, tror jag. Någonting som jag har märkt under min utmattning är att det är väldigt svårt att få grepp om hur det egentligen är med mig! Mår jag sämre eller bättre? Det är en svår fråga för det mesta.

Jag har väntat så länge på att bli frisk och orka göra sådant som jag tycker om och som jag måste. Orka träffa vänner, jobba och ha kul. Få en bra lön. Våga boka in saker att göra. Träna ordentligt, åka på semester och våga lita på att jag klarar av saker.

Jag är snart femtio år nu. Hur länge jag har varit på väg att bli sjuk är väldigt svårt att veta, men jag gissar att det är väldigt länge sedan min energi började bli låg och mina batterier inte gick så bra att ladda längre.

Jag vill skriva om mina många försök att bli frisk igen, om hur det har varit för mig att från ena dagen till den andra gå från heltidsarbete till total utmattning. Om mina upp och nedgångar.

Ibland känns vägen mot tillfrisknande väldigt lång. Jag måste ha så mycket tålamod med mig själv!

Utmattningssyndrom är en sjukdom som varierar från dag till dag. Som går i perioder sämre och bättre. Där man ofta blir sämre i början av sjukskrivningen. Måendet går upp och ner. En dag kan vara ganska okej med en hel del energi, nästa dag orkar man ingenting och andra dagar är det något mellanting. Jag har varit med om det mesta.

Orsaken till utmattningssyndrom sägs vara långvarig kronisk stress. Man kan se skador på frontalloben i hjärnan på utmattade. Den krymper. Ett av flera symtom är att man drabbas av påtaglig energibrist. Sömnsvårigheter, minnesproblem och koncentrationssvårigheter är också typiska. Man blir kravkänslig och som allergisk mot stress. Överkänslighet för ljud och ljus är vanlig också. En del människor blir också deprimerade i samband med utmattning. Det finns inte så mycket kända vetenskapligt bevisade botemedel mot utmattning. Med tiden läker de flesta.

Alla saker i mitt liv blir påverkade av att jag har en utmattning. Det mesta som hänt tidigare är på ett eller annat sätt orsak till att jag är där jag är idag. Jag har levt ett liv, kommit till denna period i livet då allting är annorlunda, allt har stannat upp. Frågan är hur jag ska ta mig härifrån. Jag har provat alla råd, från andra och från mig själv. Jag kommer berätta om det.

Jag har också en förhoppning att jag ska må bättre av att uttrycka mig om det som jag lever mitt uppe i. Även om det kanske inte för mig framåt på vägen kanske det hjälper mig att må bättre under tiden som jag väntar på att bli återställd. För att vänta är, det som jag har kommit fram till, att jag kan göra. Förutom alla saker som jag inte bör göra, för det finns det givetvis många.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *