Jag reagerade starkare på stress ett halvår efter att jag blev sjuk.

Under min sjukskrivning har jag jobbat med att minska min stress och lära mig min egen kropps signaler och det har gått ganska bra. Men det tar längre tid än du tror. Hela tiden kommer bakslag, något du inte kan förhindra eller förutse. I början undvek jag stressiga och jobbiga miljöer och situationer. Senare utmanade jag mig själv att vara i situationerna men att få träna på att hantera dem annorlunda. Det är det KBT går ut på.

Det som förvånade mig efter ett halvårs sjukskrivning var att jag märkte att jag reagerade annorlunda och mycket starkare på stress än jag gjort tidigare. Mina beteenden och mina känslor var mer okontrollerade. Jag minns speciellt ett möte med mina kollegor på jobbet. Jag var där för att man bestämt på ett möte med min doktor, chef och handläggare på försäkringskassan, att det var bra för mig att gå till jobbet regelbundet korta stunder. Jag vet dock inte varför det var bra. Jo jag och mina kollegor diskuterade en fråga som engagerade mig mycket. Jag blev uppstressad och överengagerad på nåt vis. Pratade på, argumenterade, hämtade information och gav järnet. En hel timma. Min känsla i kroppen var anspänning och stress och andningen var ansträngd. Sedan var jag helt slut i två dagar. Låg bara på soffan hemma.

Denna överreaktion kände jag dock inte igen sedan tidigare. Det hände sedan vid flera tillfällen, arbetsrelaterade eller inte. När jag blivit medveten om detta började jag träna på att lugna mig så fort jag märkte hur jag drog iväg, fick ett tryck i bröstet eller pratade för ivrigt. Jag tog djupa andetag och försökte slappna av. Jag tänkte innan jag pratade och försökte att inte ge allt. Inte 100 % utan kanske 50 % eller mindre.

Jag jobbar fortfarande med det här. Det går bäst om jag har tänkt på hur jag ska göra och vara innan jag sätter mig i en situation där det kan hända. Jag vill må gott i kroppen när jag umgås med människor. Jag vill kunna lyssna på andra och känna efter hur det känns att vara i stunden. Jag vill ha balans i det som händer och jag behöver inte prata så mycket.

Allt kan bara bli bättre!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *