En typisk dag i mitt liv just nu.

Denna bild får symbolisera utmattning. Man ser inte riktigt vad det är, bara att det har brakat ihop.

Konstigt nog kunde jag sova i natt. Det gick bra att somna också och det känns alltid som en seger! Minns att jag drömde om min doktor. Det är en riktigt bra medicin, att få en god natts sömn.

Igår kväll var jag så trött att jag inte kunde ta in meningarna som min man sa, när han berättade vilken mat som fanns för idag. När min hjärna är trött visar sej de kognitiva funktionsstörningarna som mest. När jag var trött under ett samtal om bilar häromdagen, kunde jag inte förstå två meningar i rad. När han hade sagt den andra, hade jag glömt den första och när han sa om den första tappade jag den andra.

Idag har jag vilat och gått en skogspromenad med vår katt. Han mår bra trots sitt sår och fick gå ut för mig idag. Jag fotograferade katten i skogen. Det var nytt. Vi hade en härlig stund och kattens iver och glädje smittade av sig på mig. Han busade, anföll mig och klöste på trädstammar. Efter det satt jag ute i solen en stund och lyssnade på fågelsången. En vän ringde och vi pratade en stund. Det kändes givande för dagen.

Våren är här och blommorna runt huset växer så det knakar. Men härligast tycker jag ändå att fågelkvittret är. Det är inte så varmt idag men inne är det bättre.

Igår kväll tog jag tag i problemet med värmen. Eftersom elementen på övervåningen var iskalla, så började jag där. Jag ruckade på termostaterna fram och tillbaka, stängde av och satte på. Elementet i badrummet gick igång först och blev snabbt varmt, vilken härlig känsla! Sedan fick jag fart på resten av elementen utom i ett rum och det har jag inte kollat ännu. Jag höjde värmepumpen ytterligare. Tänkte att det är bättre att få upp värmen snabbt och hellre sänka senare om det blir för varmt.

Hemma skojade vi om att jag är rörmokare och tandläkare nu också. Jag slipade nämligen till de vassa kanterna på min bettskena med nagelfilen, innan jag gick och lade mig.

Min fina katt som sällskapar mig i skogen.

Det är roligt att leta motiv att fota i skogen. Jag hittar färger där det först ser livlöst och tråkigt ut. Små detaljer kan bli riktiga konstverk i mina ögon.

Vid tvåtiden åt jag lunch och efter det var min energi slut och det kändes som om jag behövde sova. Jag började skriva lite här medan jag låg på sängen. Mitt i det ringde dottern och frågade om jag ville komma med cykel och möta henne på väg från skolan. Jag gjorde det och tänkte att det är ju nyttigt att vara ute och röra på sig. Men nu ska jag faktiskt blunda en stund.

Jag har också läst om medicinska riktlinjer för vården angående utmattningssyndrom, på regionens hemsida idag. Samt om sjukskrivningsstöd vid utmattningssyndrom, till läkare, på försäkringskassans sida. Angående behandling med antidepressiva mediciner så stod det faktiskt att det hjälper vid samsjuklighet med depression och ångest men påverkar för övrigt inte utmattningssyndromets förlopp. Det var ju intressant information! Så man vill utan evidens på att det hjälper, ge mig medicin för att jag ska bli frisk fortare. Det kan ju bara fördröja tillfrisknandet om det ger en massa biverkningar. Dessutom läste jag på någon annan sida att utmattade ofta är mer medicinkänsliga. Jag kanske ändå inte ska ta den där medicinen om de erbjuder mig.

 

Här har nån hungrig ekorre jobbat hårt för att få i sig granfrö.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *