Ju bättre jag sköter mig ju fortare blir jag frisk eller?

Jag ser inte riktigt, vad jag kan göra för att bli frisk.

Stämmer det? Jag har hittills utgått från att jag kan påverka rehabiliteringens tidsförlopp. Men är det så? Jag förstår ju att om jag hade pressat mig till max vad jag kan få ut av min energi varje dag, så blir jag inte frisk helt enkelt. Men hur avgörande är det hur jag gör med min energi på dagarna?

Min terapeut och en sjukgymnast har sagt att det är viktigt att ha balans mellan vila, återhämtning och energiuttag varje dag. Det har jag försökt jobba med hela tiden. Det är inte så lätt som det låter. Ibland planerar jag fel och så kan jag inte styra över allt som sker och andras behov och planering. Det är väl där det kommer in att jag behöver lära mig att säga nej till andras behov av mig ibland. För att ta hänsyn till mina behov och få balans mellan återhämtning och uttag.

Om detta stämmer så borde det vara så att jag sakta kan bygga upp min energinivå igen. Men jag upplever att jag inte riktigt förstår det här med energi. Det som håller energin, de där batterierna som inte går att ladda. Jag skulle vilja veta hur jag kan läka batterierna så att de går att ladda igen. Fysisk aktivitet, sa sjukgymnasten igen. Jag har inte upplevt att fysisk aktivitet hjälper mig i den utsträckning som jag trott. Kanske har jag inte hittat rätt nivå på den ännu. Det enda där jag har fått svart på vitt att jag får energi från, det är sömn och akupunktur.

Jag som själv är samtalsterapeut, tvekar inför om samtal skulle hjälpa mig. Nu tycker ju några i min omgivning det, professionella personer. Men de känner inte min historia och vet inte vad jag har gått igenom med mig själv tidigare. Men jag känner inte att jag har behov av ytterligare samtal just nu.

Jag har gått i terapi flera gånger tidigare i mitt liv, flera samtalsterapier men också kroppsterapier. Massage, zonterapi, akupunktur, healing, kinesologi. Jag har mediterat i grupp och enskilt hemma jättemycket. Jag har gått andliga kurser och vrängt in och ut på mig själv på olika sätt, jobbat med min barndom, känslor, beteende, sorger, rädslor. Jag har gjort andningsövningar, mindfulness, resanterapi och lyssnat på appar med compassionmeditationer, det senaste inom KBT. Jag har gjort rollspel i systemisk, dynamisk terapi, KBT och psykoanalytisk terapi. Jag och fyra fem andra terapeuter som var kroppsterapi och andligt intresserade, träffades en helg i månaden under mer än ett år och vi jobbade intensivt med oss själva och med världsproblem i vår grupp. Jag har gått massor av utbildningar under årens lopp där vi övat på varandra. Under en utbildning i psykosomatik fick vi uttrycka oss med färg och form mm. Jag har målat mitt inre med pastellfärger och vattenfärger.

Jag är dessutom väldigt öppen med mina närmaste vänner, vi pratar om hur vi mår känner och tänker.

Finns det något annat som skulle kunna hjälpa mig? Något som ger mig energi på annat sätt? Jag provade Taichi 18 övningar hemma och nån annan form i grupp 1.5 timmar i sträck. Det gav energi, men jag mådde inte bra av att ha för många tider att passa just då och gruppen var för lång. Men kanske skulle jag fortsätta att göra det lite hemma.

Shibashi någon slags thaichiqigong, 18 rörelser, rekommenderade min sjukgymnast mig att göra för att få mer energi.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *