Mamma är en kämpe!

Katten var så glad att jag kom hem.

Ja, det här var överraskande för oss i familjen, att mamma blev så här dålig så snabbt. Visst har vi känt på oss och sett att mamma mest sov och magrade, men att det kan gå så fort från att ena dagen äta till att nästa dag knappt få i sig något alls.

Nu har min kära syster skickat hem mig för att vila. Vi har vakat mer eller mindre från morgon till kväll i sex dagar nu. Hon mer, jag mindre. Vi har varit många släktingar på besök hela långhelgen. Mamma har varit utan mat och vatten i sju dagar. Vi har trott att hon skulle lämna oss vid flera tillfällen.

Det har varit svårt för mig att komma över att hon inte varken kan eller vill få i sig mat och väska och att man inte sätter in dropp. Personalen på boendet menar att hennes kropp inte kan ta till sig föda eller dropp. Hon har druckit små klunkar från en svamp de flesta dagarna utom de två senaste. Hennes puls har varit stark och hon andas bra men häftigare ibland.

Jag har varit fullständigt slut vid olika tillfällen. Har sovit mitt på dagen varje dag. Jag fick en dag då både mamma och jag var lite piggare och allt kändes mer hoppfullt. Mitt i sämsta läget satte sig mamma upp och åt kräm som hon fick av oss och ville sedan upp och gå. Personalen tyckte inte om det, men vi lät henne gå några steg mellan oss, min syster och jag, tills hon ville lägga sig igen. Senare gjorde hon om proceduren och gick sakta några steg med personalen vid sin sida. Vi tyckte om det rycket, det var som om mamma förmedlade ”här är det ingen som bara lägger sig ner och dör”.

Annars har det känts som att vi bara väntar på att hon ska lämna oss. På att hennes kropp ska ge upp. Men mamma är stark och har alltid varit det. Det blev en bra tankeställare för mig, att tänka på att förvalta arvet av hennes positiva inställning och inte ge upp. Min syster påpekade att vi måste göra det allihop, barn och barnbarn!

Det har gått ganska bra att sova på natten men det har blivit för få timmar. Får se hur det blir i natt.

Min fina mamma, hon sover djupt nu när jag skriver detta.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *